Noční prohlídka aktivního vulkánu Masaya

pátek 19. 10. 2012

Nedaleko nikaragujského města Masaya jsme navštívili národní park okolo stejnojmenného vulkánu tyčícího se do výšky 632 metrů. Na noční prohlídku nás nalákaly fotografie žhnoucí lávy, která má být v noci v kráteru vidět. Zaplatili jsme 10 US$/os (200 Kč) a připojili se k prohlídce, která byla organizovaná cestovní agenturou. Všichni kromě nás měli helmy a dýchací masky. Jen my jsme se dusili štiplavým dýmem, který z kráteru jménem Santiago vycházel a nutil nás ke kašli.

Kráter byl vskutku obdivuhodný, hluboká díra se strmými skalnatými stěnami, z níž vychází hustý oblak smradlavého dýmu. Lávu na dně jsme neviděli, prý není v období dešťů tak žhavá a Jura litoval, že jsme park nenavštívili raději ve dne kvůli lepšímu světlu na focení.

Pak se celá skupina vydala nahoru k druhému vulkánu Nindirí, který není aktivní a je zarostlý hustou vegetací. Vyšli jsme na vyhlídku nad Lagunu de Masaya ležící těsně u města a pak přejeli auty k pěšině vedoucí k jeskyním. U vchodu do jedné z jeskyní jsme zhasli a pozorovali vylétávající netopýry. Průvodce tvrdil, že tu žije 100 druhů netopýrů. Těžko říct, jestli má pravdu, ani nevím, jestli tolik druhů netopýrů vůbec existuje! Pak jsme se přesunuli do druhé jeskyně, jediné přístupné na území národního parku. Jeskyně je lávového původu, je v ní vlhko, nepříjemné teplo a dusno a spousta hmyzu. Na stropě a stěnách má malé černé krápníky, které na první pohled vypadají jako bahno, jsou ale tvořeny ztuhlou lávou.

Dým se valí z vulkánu.

Ta záře uprostřed není láva, ale světla nedalekého města.

Pohled do kráteru Santiago.

Netopýři vylétají z domu na noční lov.



Kořeny prorůstající stropem jeskyně.

Černá krasová výzdoba.

Žádné komentáře:

Okomentovat