Petroglyfy Toro Muerto

čtvrtek 26. 7. 2012

Výlet do přístavu Matarani na pozorování pobřežní fauny jsme spojili s návštěvou archeologického naleziště Toro Muerto nacházejícího se nedaleko úrodného zeleného údolí asi 4 hodiny západně od Arequipy. Po zaplacení na Peru velmi rozumného vstupného 5 solů/os (40 Kč) jsme vyjeli na nedaleký kopec a měli celé naleziště na dvě hodiny jen pro sebe.

Na svahu kopce ležely roztroušeny stovky různě velkých kamenů v hlubokém písku. Na desítkách kamenů byly vyryty petroglyfy - zigzag linie, různá zvířata ze všech oblastí Peru (lamy, jaguáři nebo žáby) a lidské postavy často s maskami na obličeji, kteří zpodobňují tanečníky. Rytiny vznikly mezi lety 1000 - 1200 n.l.. Byly vyryty lidmi z různých oblastí, kteří tudy projížděli buď k pobřeží nebo naopak do hor, do Cusca. Petroglyfy jsou prý zobrazením modlitbeb k bohu Slunce, aby lidem zaslal životodárný déšť.

Celé naleziště není nijak chráněné, kolem nejsou ploty a nikdo toto místo nehlídá, což ale někteří návštěvníci využili k tomu, aby na kameny přidali i svoje "moderní" petroglyfy. Vandalismus se asi nezastaví před ničím...

Toro Muerto leží v poušti kousek od životadárné řeky. V pozadí zasněžené vrcholky nedalekých vůlkánů.

Petroglyfy jsou na sopečných kamenech rostroušených v poušti.

Téměř každý kámen je vyzdoben nějakou tou rytinou.

Některá vyobrazená zvířata v této lokalitě nežijí, takže kameny mohly fungovat na způsob našeho ZOO.


Věrka a několik tanečníků.

Had je tu velmi oblíbený námět.


Nechybí ani několik výjevů z dobových nočních tanečních klubů.


Zde je zpodobněna oblíbená večerníčková postava - Křemílek.




Některé kameny sloužily i k praktickým účelům. Třeba mletí mouky.

Žádné komentáře:

Okomentovat