Monterrico


čtvrtek 8. 11. 2012 a pátek 9. 11. 2012

Už ve středu odpoledne jsme se vydali z příjemné starobylé Antiguy nachytat trochu bronzu k pobřeží Pacifiku. Prudký sestup z 1500 m n.m. až k hladině moře nedělal mým ušním bubínkům vůbec dobře. Každopádně po několika vyrovnávacích zastávkách jsme ve zdraví dorazili k přívozu do La Avellany, odkud nás šikovní převozníci přeplavili přes mangrovníkové porosty i s autem do Monterrica, do kterého silnice nevede.

Naivně jsme si mysleli, že celý další den strávíme koupáním v moři. Asi jsme si měli lépe přečíst průvodce, kde se kromě lákání na dlouhatánskou pláž píše také: mocný příboj a výhled na mocný oceán. Pláž měla krásný jemný tmavý písek, ale příboj byl opravdu tak mocný, že jsme si díky obrovským vlnám nezvládli smočit ani nohy. No nevadí, aspoň jsme se čvachtali v hotelovém bazénku. Stejně jsme v tom vedru moc dlouho na slunci nevydrželi.

Odpoledne jsme zašli do návštěvnického centra místní přírodní rezervace a omrkli místní faunu čítající aligátory v betonovém bazénku, zelené leguány a želvy, pro které tu mají chovnou stanici. Mořské želvy nakladou na pláž vajíčka, zaměstnanci rezervace je vyberou a opět zahrabou na chráněném místě. Chrání tak vejce před zloději a predátory. Až se malé želvičky vylíhnout, donesou je zaměstnanci zpátky na pláž. Atrakcí pro turisty je "adopce" malé želvičky, kterou si koupíte za 10 Q (25 Kč) a pak s ní závodíte, aby se jako první dostala do moře. Želvička se pár vteřin srdnatě sune po písku směrem k moři za vydatného povzbuzování svého adoptivního rodiče a nakonec ji smete tak vysoká vlna, že nechápu, jak to může ta chuděra vůbec přežít.

Druhý den brzy ráno jsme vyrazili na vyhlídkovou plavbu po laguně zarostlé mangrovníky, hyacinty, lekníny a rákosím (50 Q/os, t.j. 125 Kč). Měl to být výlet hlavně za exotickým ptactvem, ale viděli jsme jen volavky a vodní kuřata. Každopádně východ slunce na laguně a proplétání se hustým porostem taky stálo za to.



Přívoz z La Avellany do Monterrica.



Přístaviště v Monterricu.

Mohutný pacifický příboj.


Líheň mořských želv ve stanici přírodní rezervace.

Čerstvě vylíhlá želvátka se připravují na svou pouť do oceánu.

Vypouštíme malé želvičky...

...které se s vypětím všech sil sunou pro ně nekonečnou dálku do vln oceánu.

Tento vodní živočich zakončil svou životní pouť na trase moře-rybářská síť-rybářův krámek-gril-naše žaludky.

Ranní plavba po laguně.

Místní rybář. V pozadí guatemalské sopky.










Husté mangrovníky.



Žádné komentáře:

Okomentovat